Over deze blog

Iedereen weet wat een "dienst" is. De bakker op de hoek levert er een in de vorm van vers brood. Google levert er een via hun zoekmachine. En je internetprovider levert er een door toegang tot het internet te bieden. Gericht kijken naar hoe partijen elkaar diensten leveren noem ik "dienstgericht". Iets waarvoor binnen de ICT-wereld vaak de Engelse term "service-oriented" wordt gebruikt. Wat, als het over architectuur gaat, leidt tot de frisse term "SOA" (Service Oriented Architecture).

Na behoorlijk wat ervaring met allerlei soorten projecten denk ik dat dienstgericht denken en doen vaak een prima manier is om zaken te analyseren en te verbeteren. Soms zelfs noodzakelijk is in een wereld waarin samenwerking binnen netwerken alsmaar belangrijker wordt. Zowel in mijn werk bij gemeente Nijmegen als bij het werk dit ik via mijn eigen bedrijf AG4IT doe merk ik dat het belang er van alleen maar groter wordt.

In deze blog komen onderwerpen aan bod waarbij "dienstgericht denken en doen" een rol speelt. Dat kan echt van alles zijn. Van overheidsarchitecturen zoals NORA en GEMMA tot en met technische zaken als REST, Dotnet, StUF of IFTTT. Maar ook bijvoorbeeld iets als klantenservice of mensen die mij op dit gebied inspireren. Eigenlijk kan het van alles zijn, want "als je goed met een dienstgerichte bril op om je heen kijkt, zie je dat alles dienstgericht is".

Tot slot het verzoek dat, mocht je iets vinden van wat ik hier schrijf: laat het me vooral weten. Wie weet tot blogs, tweets, mails, hoors of ziens.