zaterdag 20 april 2013

Jeff Bezos: held van dienst

Wat Steve Jobs voor Apple was, is Jeff Bezos voor Amazon. En vergis je niet, Amazon is in Nederland misschien wat minder bekend, maar vormt samen met Apple, Google en Facebook "The Big Four".

Bezos is, net zoals Jobs dat was, geniaal en (on)wijs eigenwijs. Amazon is zijn bedrijf en Amazon doet wat hij vindt dat er moet gebeuren. Of het nou gaat om online spullen verkopen of om cloudvoorzieningen ontwikkelen, Bezos is de visionair die de knopen doorhakt. In 1995 begon hij op 2 slaapkamers met zijn online boekwinkel om al in 1999 door Time Magazine te worden verkozen tot "Persoon van het Jaar".

In 2002 besloot hij dat Amazon voortaan volledig dienstgericht moest gaan werken. Zijn interne memo daarover is bekend geworden via een ex-Amazon werknemer die naar Google was overgestapt. Hij  noemde het memo in een bericht dat  bestemd was voor zijn Google-collega’s, maar dat per ongeluk wereldwijd toegankelijk was (oeps).
De inhoud van Bezos’ memo komt neer op:
  1. Alle teams maken hun gegevens en functionaliteit benaderbaar via diensten.
  2. Teams communiceren onderling via die diensten.
  3. Andere middelen voor gegevensuitwisseling zijn niet meer toegestaan. 
  4. Welke techniek er daarbij wordt gebruikt maakt niet uit.
  5. Alle diensten moeten ook voor ontwikkelaars buiten Amazon geschikt zijn (en desnoods opnieuw worden ontwikkeld).
  6. Iedereen die dit niet doet wordt ontslagen.
Alles voortaan via diensten? Yep: "all in". Dat het een goed besluit was blijkt wel uit het feit dat Amazon al jaren de grootste online winkel  ter wereld runt (amazon.com) en een van de belangrijkste cloud-service aanbieders is (Amazon Web Services).

Hoewel ook binnen de NORA (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur) vanaf de start is gekozen voor een dienstgerichte benadering, kijken zowel ambtenaren als leveranciers nog vaak glazig wanneer je vraagt naar bruikbare diensten/services bij sofwareapplicaties. Misschien moeten we Jeff Bezos maar eens polsen tegen de tijd dat er een vacature komt voor de functie van Overheids Chief Information Officer.